Brokkoli- és burgonyafőzelék fasírttal

 Brokkoli- és burgonyafőzelék fasírttal 

Glutén- tej- és cukormentes, IR diétába is illeszthető.



Ismét brokkoli... hosszú idő után, nyamm. Hiába, még mindig szeretjük. A két kamasz fiú is szerencsére. Szinte bármit készítek ebből a fantasztikus, ínycsiklandóan zöld keresztesvirágúból, jóízűen megeszik. A főzelék azonban nálunk nem annyira megy. A magyar konyha egyik gyöngyszeme - nincs mit tenni - nem túl népszerű idehaza. 

Történt egy nap, hogy a kolléganőm a napjainkban oly népszerű mesterséges intelligenciát kérdezte egészséges ételekről, aki a brokkolis krumplifőzeléket javasolta. Azonnal megtetszett az ötlet, muszáj volt kipróbálnom, hogy mi lesz ebből. Brokkoli és burgonya mindig van otthon, szükség volt egy kis darált husira a fasírthoz, és hozzá is láttam egyik délután. Nem reklám célzattal írom, hogy a húsok közül mostanában már csak minimum GMO menteset vásárolok, vagy megbízható forrásból házit. 

Készen is állt minden egy jó kis főzéshez. Először a burgonyát hámoztam meg, és feltettem egy fazék sós vízben főzni. A brokkolit rózsáira szedtem, mosás után ezt is a krumpli mellé dobtam. Korábbi bejegyzésben írtam, hogy a brokkoli kedvenc fűszerei a fokhagyma, kicsi bors és a szerecsendió. Nos, ebbe a főzelékbe fokhagyma granulátumot tettem, kicsi borsot, sót, szerecsendiót és egy nagy babérlevelet. A zöldségeket puhára főztem. 

Nem hagyományos módon sűrítek, vannak már sokkal menőbb és finom módszerek a főzelékek megfelelő állagának eléréséhez. Van, amit a főzelékből kivett, majd összeturmixolt szósszal sűrítek, ezt most kókuszjoghurtban elkevert zabpehelyliszttel habartam be. Annyi vizet adtam hozzá, hogy keverhető állagú legyen. A brokkolit a gyerekek kedvéért én most szétnyomkodtam. 

A fasírthoz a darált húst összekevertem tojással, kevés reszelt sárgarépával és reszelt cukkinivel, sóval, borssal, darált zabpehellyel, kevés pirított hagymával, olívaolajjal (ettől puhább lesz a gombócok belseje). Annyi zabpelyhet adtam hozzá, hogy összeálljon. Gombócokat formáltam és sütőpapíron megsütöttem. 

A mennyiségek: 500 g brokkoli, 250 g burgonya, 1,5 dl kókuszgurt, 2 púpos evőkanál zabpehelyliszt, fűszerek. A fasírthoz 500 g darált sertéshús, 1 tojás, 1/2 vöröshagyma felkockázva, pirítva, 1 nagy sárgarépa és egy közepes salátacukkini, 50 ml extra szűz olívaolaj. 

Remélem nektek is tetszeni fog ez az étel, nagyon finom lett. 

Jó étvágyat 💗

Megjegyzések