Kis szünet után újra itt. Ma egy hiper egyszerű, nagyon finom desszertet osztok meg Veletek, amely ráadásul tej- és tojásmentes is. Magam is elcsodálkoztam azon, hogy megszólalásig hasonlít az eredetihez. Puha, omlós, igazi csemege. Nem kell vele naphosszat kínlódni, bár időbe telik, míg a tészta megkel, időben el kell kezdeni reggel, viszont annál egyszerűbb a folytatás.
Nem is szaporítom a szót, a recept a következő:
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
1 friss élesztő (!!!a szárított élesztő tejet tartalmaz!!!!)
kb. 3 dl langyos kókusztej, zabtej, vagy szójatej
1 teáskanál cukor
csipet só
5 dkg olvasztott Liga margarin, plusz 5 dkg külön a végén (update 2025: ma már nem használok margarint egyáltalán, itt olvasztott kókuszzsírral helyettesítem.)
Elkészítés:
A lisztet egy dagasztótálba tesszük, csipet sót szórunk bele, az élesztőt a cukros kókusztejben felfuttatjuk, majd összeöntjük, hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott margarint, és hólyagosra dagasztjuk. Nem akarok reklámozni, de az önműködő keverőgépek hasznosak dagasztás esetén, nem kell mellette állni. Ha duplájára dagadt, gyúródeszkán kinyújtjuk, megszórjuk cukrozott kakaóporral, nem instanttal, majd feltekerjük egy kígyóvá, és feldaraboljuk. A darabokat tepsibe téve 180 fokon légkeverés nélkül kb. 20 percig sütjük, mikor már majdnem kész, meglocsoljuk a csigákat kókusztejes (vagy egyéb tejhelyettesítős) olvasztott margarinnal (kókuszzsírral). Ettől finom omlós lesz, és kb 5-10 perc alatt készre sütjük. Ilyenkor már nem kell sok sütés, mert kiszárad.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése