Italy te drága! Az én bolognai szószom.

Sziasztok kedves Blogolvasók!

Eltűntem egy kis időre, de újra itt vagyok, és szeretnék beszámolni legfrissebb olaszországi élményeimről. 
Szeptember közepén indultunk útnak a velencei partok mellé, egy gyönyörű kis halászvároskába, Caorléba. Még soha nem nyaraltunk ennyire északon Olaszországban, éppen itt volt az ideje. Csodás helyeken jártunk, ám gasztronómiai szempontból a tapasztalatok eléggé megoszlanak, ugyanis a nagyon rossz lasagne-tól kezdve a szuper finom risotto a la Buranoig sokmindent kipróbáltunk. (Ez utóbbira rá kell jönnöm, miből készült, mert tényleg nagyon jó volt) A pizzájuk persze hamisítatlan, abban senki nem fog csalódni, akárhol kóstolja is. Úgy tűnt egy kicsit, mintha ez az északi tengerparti rész a tömegturizmus rabjává vált volna, futószalag módjára működnek az éttermek, ennek tulajdonítom  azt is, hogy sok helyen a pizzát kivéve az ételek nem frissen, vagy friss alapanyagból készülnek. Ettől függetlenül érdemes ellátogatni erre a vidékre is, főleg, aki a nyugodt, tengerparton és medencék mellett töltött szabadságot kedveli. Arról nem beszélve, hogyha hazafelé beugrunk egy nagyobb bevásárlóközpontba, akkor az itthoninál jóval olcsóbban be tudjuk szerezni az olasz ételeinkhez szükséges eredeti hozzávalókat. Gondolok itt a parmezán sajtra, tésztákra, olívára, sonkára és nem utolsósorban a tenger megannyi kincsére, ami nálunk szinte megfizethetetlen.
Ennek örömére ma megosztom Veletek kedvenc bolognai mártás receptemet, ami nem olasz szakácskönyvből, sem máshonnan nem származik, mintsem a saját kísérletezgetéseim eredménye. Szigorúan ketchup mentes (sokan még mindig ezt tekintik a bolognai fő alkotóelemének), és csupa finom természetes hozzávalót tartalmaz. Lássuk:

Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy vöröshagyma
25 dkg sertés darált hús
25 dkg marha darált hús
1 üveg (750 ml) préselt paradicsomszósz, (a legfinomabb, ha darabos egy picit) a házi kiváló, boltban érdemes az üvegeset venni, bár passata-ból is jó lesz(abból én másfél 500ml-es dobozzal szoktam beletenni)
1 nagy sárgarépa
1 kis fej zeller, vagy egy szelet
fél dl száraz, vagy félszáraz vörösbor
1,5 dl tej
6-8 levél friss bazsalikom
szárított bazsalikom
6-8 gerezd fokhagyma
só, bors
3 nagy friss paradicsom
3 evőkanál olívaolaj, és 3 evőkanál vaj (margarin nem jó, akkor inkább semmi)

Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, az olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk, rádobjuk a húst, és addig pirítjuk, míg apró darabokra nem esik. Ekkor sózzuk, kevés borsot teszünk rá, és rányomjuk a fokhagyma felét. Ráreszeljük a sárgarépát és a zellert, felöntjük a vörösborral, és fedő nélkül hagyjuk, hogy elforrjon a leve. Mikor kész, ráöntjük a tejet, és azt is elforraljuk egy kicsit. Ha már a húst forrás közben sem lepi el a folyadék, mehet rá a friss paradicsom, és a paradicsomszósz, a szárított és friss bazsalikom, és a maradék zúzott fokhagyma. Forraljuk fel, és ízesítsük, ha még sótlan, vagy kell bele fűszer, vagy fokhagyma, és körülbelül 10 perc alatt készre főzzük. Spagettivel és reszelt parmezánnal tálaljuk. Jó étvágyat!

Megjegyzések