Még mindig tart egy kicsit a nyaralás hatása, főként, ha az ember lánya a fényképeket nézegeti, és bár azóta az olasz ételek heteken át tartó fogyasztása mellett a gyomor néha valami hazait is megkíván, a tegnapi napon szavazásra tettem fel a kérdést, hogy mi legyen a vasárnapi menü. A mai ebéd az ötletek összegyúrásából az alábbira sikeredett. Spenótos, parmezános húspástétom, házi kolbásszal megbolondítva. El tudom képzelni, ahogy most sokan elképzelni sem tudják, hogy jön össze a házikolbász a spenóttal, na meg a parmezánnal, de összejön. Legalábbis nekünk nagyon ízlett.
Hozzávalók:
0,5 kg darált pulyka, vagy sertéshús
20 dkg friss, vagy fagyasztott spenótlevél, legjobb az egész, de a darabolt, vagy passzírozott sem rossz végső esetben
só, bors, szerecsendió
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg reszelt parmezán, vagy más kemény sajt
2 nagy szelet szárított kenyér, vagy 3 zsemle
zsemlemorzsa
2 tojás
házikolbász, akkora hosszúságú, mint a forma, amiben a húskenyeret sütjük
Elkészítés:
A húst elkeverjük a sóval, borssal, 1 kávéskanál szerecsendióval, a vízben megáztatott és kinyomkodott kenyérrel, a reszelt sajttal, tojással, és annyi zsemlemorzsával, hogy fasírt keménységű legyen. A hagymát felaprítjuk, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a spenótot, és tovább pirítjuk, míg megfonnyad. A húst ketté vesszük, körülbelül egyharmad-kétharmad arányban. A nagyobb darabot egy sütőpapíron, vagy szilikonlapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a maradék húshoz hozzákeverjük a spenótot, ha túl folyós, tegyünk még bele zsemlemorzsát, vagy keményítőt. A kinyújtott tészta tetejére nyújtsuk rá a spenótos réteget, az egyik végébe tegyük a házikolbászt, ennek mentén tekerjük fel, és tegyük egy hosszúkás jénai, vagy más sütőformába. Locsoljuk meg olajjal a tetejét, és fedő, vagy alufólia alatt süssük fél, háromnegyed órát, attól függ, milyen vastag a tekercs. Utána vegyük le a fedőt, és pirítsuk meg a tetejét. A formából kiöntve egy kicsit hűlni hagyjuk, így könnyebben szeletelhető, és formatartóbb lesz. Hidegen szendvicsfeltétként is fogyasztható, melegen héjában sült burgonyát javaslok mellé. Jó étvágyat!:)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése