Pizza!

Sziasztok kedves Olvasók! Sokáig azt gondoltam, hogy pizzát mindenki készít otthon, ki így, ki úgy, hiszen valljuk be, egy elég egyszerű ételről van szó. Azt is mondhatnánk, hogy alig akad, aki nem szereti. Sokáig kerestem a legjobb pizza receptjét, mígnem egy Olaszországban vásárolt szakácskönyvben megtaláltam a világ legegyszerűbben elkészíthető, legfinomabb, legkevesebb alapanyagot tartalmazó tésztát. Gyanítom, hogy az első, elrontott étel -amiből a pizza kialakult- is hasonló lehetett, mindenesetre nekem nagyon ízlik. Személy szerint én a vékony tésztásat szeretem, de ugyanebből a receptből vastag is készíthető. 
Ami miatt úgy döntöttem, hogy megosztom most ezt az egyszerű kis receptet, az a talán egyetlen Magyarországon forgalomban lévő szakácskönyv, amit tej- tojás- és szójamentes receptekkel adtak ki. Több pizza receptet is láttam már, de ennyire túlbonyolítva, és sok felesleges hozzávalóval még nem. Hiszen a legegyszerűbb receptben sincsen sem tej, sem tojás, sem szója. Eddig akárhány pizzériát kérdeztem, mindenki vízzel, liszttel és élesztővel készíti a tésztát. Akkor miért kell az allergiásoknak ennyire túlbonyolítani ezt a dolgot? Szóval kedves allergiások és nem allergiások, íme a szerintem legfinomabb, ropogós pizza recept.
Az adagoláshoz az egyszerűség kedvéért bögrét használok, mindig ugyanazt:)

Hozzávalók a tésztához:
4 bögre finomliszt (néha egy fél bögrényit teljes kiőrlésű tönkölyliszttel helyettesítek, észre sem lehet venni)
1 kocka élesztő (5 dkg) - a szárítottról már írtam, hogy tej van benne, aki eheti, az tehet bele szárítottat is
1,5 bögre víz
2 kiskanál só
1 kiskanál nádcukor- elhagyható, de jobban felfut az élesztő

Elkészítés:
A lisztet, sót dagasztótálba tesszük, hozzáadjuk a cukros, egy bögre langyos vízben felfuttatott élesztőt, beleöntünk még egy fél bögre vizet, majd elkezdjük dagasztani. Robotgépek dagasztókarral előnyben, sokkal gyorsabb, tisztább, egyszerűbb. Ha túl száraz, kemény a tészta, tegyünk bele még egy kis vizet, és addig dagasztjuk, míg "hólyagos" kenyértészta állagú alapanyagot nem kapunk. Magyarul teljesen sima tésztát, lisztcsomók nélkül. Géppel nagyjából negyed óra alatt készen van, kézzel egy kicsit tovább tart. Ekkor pihentessük addig, míg a duplájára kel, körülbelül egy óra, de ebben a nyári melegben nekem nagyon hamar megkel, még egy óra sem kell. Általában kidagad az edényből, figyelni kell, hogy ki ne fusson. 
Ha megdagadt, lisztezett deszkára öntjük, annyi felé szedjük a tésztát, ahány pizzát szeretnénk készíteni, nálunk ez egy családi adag, kb. öt nagy pizza lesz belőle. Általában a legnagyobb lapostányérra sem férnek rá. 
A kis gombócokat kicsit megnyújtogatjuk, majd a két öklünkkel kifelé húzó mozdulatokkal kerek pizzát formálunk belőle. Ha ez elsőre bonyolultnak tűnik, a sodrófa is megteszi, de nagyon jól formálható, nyúlós ez az anyag, könnyű vele dolgozni. A lényeg, hogy miután megkelt, már ne gyúrjuk újra, csak szedjük darabokra és finoman formáljuk gombóccá, mert ha megint meggyúrjuk, elveszti a rugalmasságát, és akkor már nehezebb kerek pizzát formálni belőle. Erre a részére úgyis ráérez az ember egy idő után, gyakorlás kérdése:) 
Ha szép kerek, lapos a pizzánk, szilikonlapra, vagy olajozott tepsibe tesszük, és ízesítjük. 

A paradicsomszósz:
A paradicsomszószomat még leírom, ezt is nagyon könnyű elkészíteni, és kiváló pizza alap. 
Olívaolajat felhevítünk, ráöntünk egy doboz, 250 ml passata paradicsomszószt, beleaprítunk 4-5 nagy levél bazsalikomot, rányomunk 3-4 gerezd fokhagymát, sózzuk, kevés nádcukor is mehet bele, de tényleg csak egy csipet, és felforraljuk. Egy-két perc forralás után már készen is van, mehet a pizza tetejére. A többi már csak a fantáziánkra van bízva. (A kedvencem paradicsomkarika, TV paprika, mozzarella, bazsalikom, sonka, és sajt, esetleg még füstült sajt:)) Természetesen allergiásoknak sajt nélkül. 

Tejszínes szósz:
Amennyiben a tejszínes szószt szeretjük, vagy csirkés, és egyéb húsos pizzát készítünk, az alap a következő. Zabtejszínt összekeverünk zúzott fokhagymával, pár csepp citromlével, és egy kevés sóval. 

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

Megjegyzések