Házi bagett

Ma egy kenyérreceptet szeretnék megosztani Veletek, kedves Olvasók! Szintén saját fejlesztés, rengeteg kenyér, és péksüti receptet próbáltam ki az elmúlt pár hétben, hónapban, és eddig ez bizonyult a legfinomabbnak. Nem könnyű sütőben, és házi körülmények között ilyen és ehhez hasonló pékcsodákat létrehozni, erre rá kellett jönnöm. Ez a bagett azonban finom, könnyű a tésztája, ropogósra sül a normál sütőben is, nem kőkeményre, valamint nem utolsósorban tudjuk, hogy mi van benne. Tej-, tojás-, és szójamentes. Sem adalékanyag, sem állományjavító, sem színezék, vagy kakaópor nem szükséges a megfelelő íz és állag eléréséhez. 
Én Graham lisztet is teszek bele, igaz, nem sokat, de nekem ezzel az aránnyal sikerült a legjobbat kihozni belőle. Persze tiszta fehér lisztből is lehet készíteni, de a Graham-es változattal legalább a lehetőség adott, hogy egy kevés korpa és rost is kerüljön a szervezetünkbe. 
A kenyérrecept tehát:

Hozzávalók:
450 g finomliszt 
70 g Graham liszt
5 dkg friss élesztő
só, ízlés szerint, körülbelül 2 kk
1 kk nádcukor
1 bögre víz (3 dl)
2 ek olívaolaj

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros 1 bögre vízben, hozzáadjuk a többi összetevőhöz, és megdagasztjuk. Ha túl száraz, nagyon kemény a tészta, tegyünk hozzá még egy kis vizet, de lényegében kemény tésztát kell kapnunk. Ismét javaslom a gépi dagasztást, gyorsabb, tisztább, és könnyebb, mint kézzel. Ha szép simára, hólyagosra dagasztottuk, kelesszük egy edényben lefedve a duplájára, nem sok időt vesz igénybe, talán fél óra alatt megvan, még sosem néztem. Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük, ne gyúrjuk újra össze, csak óvatosan vágjuk háromfelé, minden darabot óvatosan formáljunk bagett alakúvá, szilikonlapra, vagy tepsibe tesszük, bevagdossuk a tetejét, majd hagyjuk pihenni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, amíg melegszik, addig pihen a bagett, és a meleg sütőben pár percig sütjük, míg sárgulni kezd. Ekkor levesszük 160 fokra, és készre sütjük. A sütés alatt végig legyen a sütő aljában egy lábosban víz. Ha kész a bagett, vegyük ki a sütőből, fröcsköljük meg hideg vízzel, és egy konyharuhával letakarva, várjuk meg, míg kihűl. A kihűlt bagettet nejlonban tárolhatjuk pár napig, így nem lesz kemény. 
Jó étvágyat.


Megjegyzések