Ma ismét a sütié a főszerep, azon belül is a linzer. Minden gyerek nagyon szereti a sütit, különösen a linzerféléket. Ha vendégségbe megyünk, ez az egyik általánosan jelen lévő, minden ünnepre bevált, családi evést-ivást követő finomság. Jobbnál jobb linzerreceptek láttak már napvilágot, pont ma reggel láttam egy nagyon jót a tv-ben, az egyik reggeli műsorban. Arra kaptam fel a fejemet, hogy tojás nélkül készül. Aztán végignéztem, és tejföl természetesen van benne. Nekünk máris nem jó.
Kikísérleteztem azonban egy omlós, nagyon finom linzerreceptet, tej-, tojás- és szójamentesen. Elnézést, ha minden alkalommal megemlítem, de gondolok azokra is, akik esetleg csak egy-egy bejegyzést olvasnak el.
A linzertésztát ezerféleképpen lehet használni, például a jól ismert lekváros linzerkarika, vagy csokis isler ebből készül, aztán torták, vagy piték alaptésztája is lehet, illetve ez a finom kis kosárka, amit Bencémnek találtam ki.
Először az alaptésztát írom le, aztán a kosárkákat.
Hozzávalók egy adag linzertésztához:
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
12,5 dkg Liga margarin
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál nádcukor
1 csipet só
1 csésze víz
Elkészítése:
A lisztet, sütőport a puha, szobahőmérsékletű margarinnal elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Ha pitét, vagy linzerkarikát gyártok, akkor lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerint ízesítjük, és pár perc alatt pirosra sütjük 180 fokon. Ehhez a gesztenyés kosárkához egyszerűbb, ha formálunk az egész tésztából egy hengert, késsel vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket muffin sütőformába fektetjük, hogy az oldalára is kerüljön tészta.
A gesztenyés töltelék:
25 dkg fagyasztott gesztenyemasszát felengedünk, allergiások figyelem, a legtöbben van tej, vagy tejszín és egyéb dolgok, nekem a Sparban kapható bio fagyasztott massza vált be, abban csak gesztenye van, meg talán egy kevés cukor. Ha felengedett, villával összetörjük, összekeverjük 1 dl zabtejszínnel. A muffin formába tett linzert félig megsütöm a sütőben, amikor már majdnem jó, de még fehér a tészta, kiveszem, megtöltöm a gesztenyés krémmel, visszateszem a sütőbe, és pár perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt, ínyencek dobhatnak a tetejére egy kis magas kakaótartalmú csokiból felolvasztott csokimázat. Hozzá kell tennem, hogy sajnos még nem találtam olyan csokit, amiben nincs sem tej, sem szója, még a 99%-os kakaótartalmú méregdrága csokiban is az 1% az szója.
Ki kellene találni a szójamentes csokit. Várom az ötleteket :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése