Május királya saláta

Kedves Olvasók! Ma egy fantasztikus felfedezést szeretnék veletek megosztani, amely a héten esett meg velem. Elkezdődött a salátaszezon, szinte minden este salátát eszünk különféle eljárásokkal elkészítve. Ígértem, hogy írok salátareceptet is, a legfinomabb, amit a héten sikerült létrehozni azonban nem saját szerzemény, így nem nagyon oszthatom meg itt a blogon szerintem, de aki kíváncsi rá, a tavaszi Szuflé magazinban megtalálja. Ez pedig nem más volt, mint a hónap sztárjává avatott spárgából készült spárgamajonéz, mint öntet. A saláta maga tölgyfa saláta volt, ezt is most fedeztem fel, nekem eddig a kedvencem, nagyon lágy, könnyű, finom ízű saláta. 
Térjünk vissza azonban a felfedezésre, és a május királyára. Ki hogyan szereti a salátát? Kizárólag frissen? Egynaposan? Esetleg, amikor már összeesett az ecetes lében? Bizony, van olyan, aki így szereti. Többségünk ha normál fejes salátát készít ecetes lében, általában frissen fogyasztja, mert másnapra összeesik. Itt történt a felfedezésem. Az ecetről sokan tudják, hogy nem a legegészségesebb ételeink egyike, táplálja a candida gombát, ugyanúgy, mint a finomított cukor, és savasítja a szervezetet. Elég sokat kísérletezem mostanában salátaöntetekkel, amely nem tartalmaz ételecetet, csak balzsamecetet, vagy almaecetet, vagy egyiket sem. Hétfői öntet ötletem is erre alapult, nem csináltam mást, mint kicsavartam egy csomó citromot, három-négy kisebb fajtát, tettem hozzá kevés nádcukrot, egy csipet sót, felöntöttem vízzel, és nyakon borítottam a frissen mosott május királya fejessalimat. Tettem bele pár szem paradicsomot négyfelé vágva, és nagyon finom lett. Nem fogyott el, így gondoltam este, esetleg holnap jó lehet még. Ma, azaz vasárnap, hat nappal később találtam rá a hűtő mélyén, ki is vettem, hogy kiborítom, ám mikor kinyitottam a doboz fedelét, olyan friss salátát találtam, mintha 10 perccel korábban készült volna. Rögtön leesett, hogy a citrom tartósította az egészet, fantasztikus. Mellesleg egészséges, és nagyon finom lé készült hozzá. Próbáljátok ki, kíváncsi vagyok, mindenkinél ilyen siker koronázza-e ezt a citromos öntetet. Nem kell többé aggódni, hogy nem fogy el a sali, és egyszer is elég nekiállni mosogatni a leveleit, időt is takarítunk meg. 
Várom a fejleményeket, ha van kedvetek kipróbálni:) Jó kísérletezést.

Megjegyzések