Tavaszi zöldségleves

Végre! Tavasz van! Igaz, még elszórtan néha hópelyhek hullanak, és előfordul, hogy csak egy fokkal lendül pozitívba a hőmérő higanyszála, de már tavasz van! Virágzik a cseresznyefa, tündökölnek a pompás, színes szirmok a virágoskertekben, és a nap már néha megcsillantja nyári fényét, sugározza finom, lágy melegét. A tavasz az egyik kedvenc évszakom, amikor újjáéled a természet, és nekünk, embereknek is megújulásra van szükségünk. Az idén hosszú volt a tél, velem együtt gondolom sokatok alig várta már a friss tavaszi ízek és illatok eljövetelét. Ez az időszak a testi és lelki regenerálódásról szól, kinek meditációról, kinek jógáról, kinek méregtelenítésről. Akármit is teszünk, a mai recept mindenképpen jól fog esni, azt hiszem mindenkinek. 
A zöldségleveseket amúgy minden időszakban nagyon szeretem, de ilyenkor, tavasszal, friss répából valami fenséges. A zöldborsót én mindig fagyasztva veszem, amikor éppen nem terem a kertben friss, azt általában a szedést követő napon belül lefagyasztják, így egészségesebb, mint a sós lében úszkáló konzerv, vagy üveges borsó.
A leves elkészítése nagyon egyszerű, és eme tápláló finomság tele van az ilyenkor szükséges karotinnal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 
Ételízesítőként természetesen bármit lehet használni, ki mit szokott meg, de amióta elolvastam, hogy a korábbi kedvenc Ízvarázs fűszerkeverékemben mi minden van, azóta áttértem a natúr, bio fűszerkeverékekre. Ezekben ellentétben a megszokottakkal, kizárólag szárított zöldségek vannak, és sómentes. Kicsit több sóra van szükség a használata során, mint korábban, de megéri. Lehet, hogy először furcsa lesz az ízvilág, hiszen hiányozni fognak az ízlelőbimbóinknak a mesterséges, erős ízt adó ízfokozók, de miután megszokja valaki, nem hiszem, hogy vissza szeretne térni a régi fűszerkeverékéhez. 
No ennyit elöljáróban, most pedig lássuk ezt az egyszerű, de  nagyszerű zöldséglevest.

Hozzávalók:
3 friss répa, legjobb, ha zölddel együtt vesszük
2 petrezselyemgyökér
30 dkg zöldborsó, figyelem, ha friss, csak a legvégén tegyük a levesbe, 10 perccel a lezárás előtt, különben kemény lesz
3 újhagyma zöld szára (én a hagymát nem tettem bele)
5 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyemzöld
1/2 paradicsom
1/2 sárga paprika
1 evőkanál bio ételízesítő fűszerkeverék

Elkészítés:
A répát, gyökeret vékony csíkokra vágjuk, és a borsóval együtt az olajon kis ideig pirítjuk, ettől a levesnek gyönyörű sárga színe lesz. Öt perc sem kell neki, ekkor beletesszük az újhagymaszárat, azonos nagyságú csíkokra vágva, mint a répa. Sózzuk, felöntjük vízzel, körülbelül dupla annyival, mint ami ellepné, és felforraljuk. Lassú tűzön főzzük, ne forrjon túlságosan, majd beletesszük a paradicsomot, paprikát, petrezselyemzöldet, ételízesítőt. Addig főzzük, míg a répa és a gyökér megpuhul, közben kóstoljunk, hátha kell még egy kis só, vagy ételízesítő. Én tésztát nem teszek bele, mert így egészségesebb, de ha valaki szereti, a vége előtt öt-tíz perccel dobhat bele valamilyen levestésztát. Szerintem anélkül finomabb. Jó étvágyat hozzá:)

Megjegyzések