Mézes-fahéjas zabpehelymuffin

Ma egy finom, tápláló és egészséges desszertet készítettem, ajánlom mindenkinek, aki desszertmániás, de mégis távol akarja magát tartani a tömény édességektől. Csupa egészséges finomságból áll, mint zabpehely, teljes kiőrlésű dolgok, aszalt gyümölcsök, méz, melyek mind az emésztést hivatottak szolgálni és segíteni. 
Ha valaki desszertpárti, hát én az vagyok. Sokat gondolkodom ezért olyan édességek elkészítésén, amelyek nem ártanak annyira az egészségnek, mint a hagyományos cukrászdai sütik, kekszek, habos csodák. Ezt a desszertet akár cukorbetegek is fogyaszthatják, amennyiben repce mézet használnak. 
Pár napja voltunk egy mézbemutatón, és kaptam egy elég komoly leírást arról, hogy a különböző mézek (vagy húsz fajta létezik) milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Időnként majd idézek belőle. Nem gondoltam volna, hogy a méz a házipatika meghatározó része lehet. Mindenesetre ebben a leírásban olvastam, hogy a repcemézet cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor, vagy egyéb mézek.
A zabpehely lehet darabolt, vagy egész, teljesen mindegy, finomított, vagy teljes kiőrlésű, bár a teljes kiőrlésű finomabb.
A recept saját szerzemény, nincsen benne sem tojás, sem margarin, csupa éltető finomság. Kóstoljátok meg.
A recept:

Hozzávalók:
1 bögre zabpehely (mindig ugyanazt a bögréz használjuk, kb. 2,5 dl-est használtam hozzá)
1 bögre teljes kiőrlésű liszt, legjobb a tönkölyliszt, ha az nincs, búzaliszt
1 bögre langyos tej
3 evőkanál méz
3 evőkanál mazsola
1 evőkanál darabolt aszalt szilva 
1 evőkanál kukoricakeményítő
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál fahéj
1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A zabpelyhet beáztatjuk a langyos tejbe, hamar megszívja magát, ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót. Jól összedolgozzuk, és a végén annyi vizet teszünk még hozzá, hogy lágy piskóta keménységű tésztát kapjunk. Nem kell hozzá sok, a lényeg, hogy ne legyen kőkemény, mert akkor ehetetlen lesz a végeredmény:). A muffinformába én muffinpapírokat teszek, és beletöltöm a tésztát, ez az adag pont a 12 lyukas formába elég. Aranybarnára sütjük 180 fokos sütőben. Jó étvágyat hozzá.

Megjegyzések