Húsvéti sonkás szendvicsek

Remélem, nem késtem még nagyon el a húsvéti készülődés közepette, hogy ezeket a fantasztikus húsvéti szendvicseket megosszam Veletek, és ha tetszik, ha uncsi a már megszokott húsvéti reggeli, esetleg ki is tudjátok próbálni. Nem tudom, kinél mi a szokás, abban azért megegyezhetünk, hogy a legtöbb családban a karácsonyihoz hasonlóan húsvétkor is vannak kőbe vésett, minden évben ugyanúgy zajló folyamatok. Ilyen nálunk a húsvét vasárnapi reggeli. A menü leginkább házi sonka, kizárólag apukám, korábban nagypapám által készített fantasztikus füstölt finomság, mellé torma, retek, friss kenyér, vagy héjában sült krumpli, valamint az elmaradhatatlan piros tojás. Nálunk a piros tojás felszolgálásának külön kultusza is van, hiszen anyukám mindig annyi felé vág fel egy darab piros tojást, ahányan ülnek az asztalnál, ezt mindenki elfogyasztja, ez szimbolizálja a családi összetartozást. Azután mindenki annyi piros, kék és sárga tojást eszik, amennyit akar, de az első így fogy el. 
Részemről a sonkát nagyon kedvelem, nyersen is, sokan úgy nem szeretik, vagy sütve, de egy csomó ételben kiváló ízharmóniát alkot a többi összetevővel. 
Ma két különböző fajta sonkás szendvicset készítettem, mindkettő összetevői között szerepel a medvehagyma, ami manapság nagyon divatos lett, még gyűjtögető túrákat is szerveznek itt a Bakonyban. Kétséget kizáróan nagyon egészséges étel, kiválóan tisztítja az ereket, mégsem annyira büdös tőle az ember, mint a fokhagymától. Azért hangsúlyozom, hogy annyira nem, mert azért ennek is van szaga. 
Lássuk akkor a recepteket. Mindkettő ugyanazzal az alappal indul, csak az öntetes feltét más. 


Hozzávalók(2 személyre):
4 vékony szelet kenyér, ha valaki szereti a kocka alakú kenyeret, vagy kenyérsütő gépe van otthon, abból a legkönnyebb elkészíteni. 
2 nagy, vékony szelet sonka, hogy befedje a kenyeret
4 levél medvehagyma
Retek szószhoz:
2 hónapos retek
1 ek majonéz
1 ek ecetes torma
pár csepp tökmagolaj (opcionális)
Mustáros szószhoz:
2 ek mustár
fél kaliforniai paprika darabolva
1 kk mogyoróolaj
pirított hagyma (hagyma chips)

Elkészítés:
A kenyeret, ha nem friss, sütőben, vagy kenyérpirítóban megpiríthatjuk, úgy még finomabb lesz. A sonkaszeleteket kevés olívaolajon serpenyőben pirosra sütjük, rátesszük őket két kenyérszeletre. Befedjük a sonkákat medvehagymával, majd az egyik szendvicsre elkészítjük a retekszószt. A retket finom reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a majonézt, tormát, tökmagolajat, tényleg csak pár csepp kell, különben zöld lesz az egész, rátesszük az egyik szendvicsre, befedjük a tetejével, és háromszögeket vágunk belőle. Nagyon finom, és minden összetevő megvan benn, ami a húsvéti reggelihez kell. 
A másik szendvicsre elkészítjük a mustáros szószt, összekeverjük az apróra vágot paprikát, a mustárt, olajat, és a szendvicsre tesszük. A tetejére tehetünk ropogósra sütött vöröshagymát, majd befedjük, és készen van. Jó étvágyat mindenkinek!

Megjegyzések