Veszprém környéki Olvasók figyelmébe ajánlom az uszodához közeli kistemplom melletti piactéren megrendezett termelői vásárokat. Nem tudom, mióta rendezik meg ezt a vásárt, mindenesetre én most hallottam róla először, meglátogattam, és nagyon kellemes élmény volt. Elképzeltem azt is, milyen jó lesz majd, ha már teremnek a friss zöldségek, gyümölcsök, hamarosan eljön az az idő. Addig is találunk itt friss, jobbnál jobb kecskesajtokat, termelői mézet, szörpöket, lekvárokat. Ez utóbbiak annyira nem is kötöttek le, hiszen gyümölcslekvárokat mi is rendszeresen készítünk itthon.
Volt azonban egy stand, ami nagyon megfogott, az őrségi olajkészítők termékei. Hallottam már róluk korábban, olvastam a honlapjukon található leírásokat az olajokról, így már nagyon vártam, hogy találkozzak ezekkel a különleges készítményekkel.
Szerencsére gyártanak egészen kicsi kiszerelésben is olajakat, egy decis, vagy akár négy centes üvegben is, így aki csak ki szeretné próbálni, nem kell megvásárolnia a fél literes, vagy literes üvegeket. Nem olcsók ezek az olajok, de nem is kell belőlük eszeveszett mennyiséget használni, és élettani hatásuk fantasztikus, mindegyiknek más és más. Akit érdekel, olvassa el a fenti link segítségével. Néhány dolgot leírok azonban, ami megfogott, és vásároltam is belőle próbaképpen. Az egyik a szőlőmagolaj volt, ami kiváló értisztító hatású, és sültekhez javasolják a fogyasztását. Már gondolkodom, hogy hogyan készítsem el vele a következő hétvégi ebédet. Be fogok számolni róla mindenképpen, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, mert elég fanyar íze van. A másik fantasztikus olaj a mogyoróolaj volt, ha ezt megillatozzuk, mintha valódi mogyorót szagolnánk. Ha valaki próbálta már az eredeti mogyoróvajat, aminek semmi köze a nugátkrémhez, mi több, sós, nem édes, kizárólag mogyoró van benne, az tudja miről beszélek. Házilag is el lehet készíteni egyébként az előbb említett amerikai csemegét, pont tegnap láttam Gordon Ramsey egyik műsorában. Úgy nézett ki, hogy megpucoljuk a mogyorót, és ledaráljuk húsdarálón, adunk hozzá egy csepp sót, üvegbe töltjük, és készen is van. Persze ennyire nem egyszerű, ugyan még nem próbáltam, de állítólag emberes dolog átpasszírozni a mogyorót a húsdarálón. Visszatérve a mogyoróolajra, kevés telített, ám annál több telítetlen zsírsavat tartalmaz, így nagyon egészséges, jó hatással van a koleszterinszintünkre, azaz nem emeli az egekbe. Az olajat sütemények, palacsinták készítéséhez javasolják. Kapva kaptam az alkalmon egy jó kis palacsinta elkészítéséhez, így, hogy ma se maradjunk recept nélkül, egy könnyű palacsintát készítünk. Nem a hagyományos fajtát, hanem gyümölcsös tésztájút, mogyoróolajjal kiegészítve. A körtétől könnyű lesz a tésztája, a mogyoróolaj harmonizál annak ízével, egyszóval nagyon finom, tápláló édesség.
Mielőtt belevágok a sütésbe, akit érdekel, a következő termelői vásár április 16-án lesz. Érdemes ellátogatni.
A mai recept:
Hozzávalók:
1 tojás
20 dkg liszt
2 nagy Bosc körte
1 dl szódavíz
1 dl tej, vagy kókusztej
csipet só
1 kiskanál sütőpor
2 csapott evőkanál barnacukor (Demerara)
1 evőkanál mogyoróolaj
Elkészítés:
A körtét lereszelem, a hozzávalókat csomómentesen összekeverem vele, és serpenyőben, vagy gofrisütőben kisütöm a tésztát. Nem lesz olyan vékony, mint a hagyományos palacsinta, inkább vastagabb kis korongok süthetők belőle. Önmagában is nagyon finom, de ha valaki feltétet szeretne rá, én mézet, vagy körtelekvárt javaslok. Jó étvágyat!
Szerencsére gyártanak egészen kicsi kiszerelésben is olajakat, egy decis, vagy akár négy centes üvegben is, így aki csak ki szeretné próbálni, nem kell megvásárolnia a fél literes, vagy literes üvegeket. Nem olcsók ezek az olajok, de nem is kell belőlük eszeveszett mennyiséget használni, és élettani hatásuk fantasztikus, mindegyiknek más és más. Akit érdekel, olvassa el a fenti link segítségével. Néhány dolgot leírok azonban, ami megfogott, és vásároltam is belőle próbaképpen. Az egyik a szőlőmagolaj volt, ami kiváló értisztító hatású, és sültekhez javasolják a fogyasztását. Már gondolkodom, hogy hogyan készítsem el vele a következő hétvégi ebédet. Be fogok számolni róla mindenképpen, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, mert elég fanyar íze van. A másik fantasztikus olaj a mogyoróolaj volt, ha ezt megillatozzuk, mintha valódi mogyorót szagolnánk. Ha valaki próbálta már az eredeti mogyoróvajat, aminek semmi köze a nugátkrémhez, mi több, sós, nem édes, kizárólag mogyoró van benne, az tudja miről beszélek. Házilag is el lehet készíteni egyébként az előbb említett amerikai csemegét, pont tegnap láttam Gordon Ramsey egyik műsorában. Úgy nézett ki, hogy megpucoljuk a mogyorót, és ledaráljuk húsdarálón, adunk hozzá egy csepp sót, üvegbe töltjük, és készen is van. Persze ennyire nem egyszerű, ugyan még nem próbáltam, de állítólag emberes dolog átpasszírozni a mogyorót a húsdarálón. Visszatérve a mogyoróolajra, kevés telített, ám annál több telítetlen zsírsavat tartalmaz, így nagyon egészséges, jó hatással van a koleszterinszintünkre, azaz nem emeli az egekbe. Az olajat sütemények, palacsinták készítéséhez javasolják. Kapva kaptam az alkalmon egy jó kis palacsinta elkészítéséhez, így, hogy ma se maradjunk recept nélkül, egy könnyű palacsintát készítünk. Nem a hagyományos fajtát, hanem gyümölcsös tésztájút, mogyoróolajjal kiegészítve. A körtétől könnyű lesz a tésztája, a mogyoróolaj harmonizál annak ízével, egyszóval nagyon finom, tápláló édesség.
Mielőtt belevágok a sütésbe, akit érdekel, a következő termelői vásár április 16-án lesz. Érdemes ellátogatni.
A mai recept:
Hozzávalók:
1 tojás
20 dkg liszt
2 nagy Bosc körte
1 dl szódavíz
1 dl tej, vagy kókusztej
csipet só
1 kiskanál sütőpor
2 csapott evőkanál barnacukor (Demerara)
1 evőkanál mogyoróolaj
Elkészítés:
A körtét lereszelem, a hozzávalókat csomómentesen összekeverem vele, és serpenyőben, vagy gofrisütőben kisütöm a tésztát. Nem lesz olyan vékony, mint a hagyományos palacsinta, inkább vastagabb kis korongok süthetők belőle. Önmagában is nagyon finom, de ha valaki feltétet szeretne rá, én mézet, vagy körtelekvárt javaslok. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése