Azt hiszem, kevés olyan ember van, aki nem szereti a májkrém valamelyik változatát. Ha bemegyünk egy nagyobb bevásárlóközpontba, széles kínálattal találkozunk, ami a májasokat illeti, a legolcsóbbtól a pompás pástétomokig. Tudom, sokan nem olvassák a címkéket vásárlás előtt, én sem tettem ennyire tudatosan korábban, hogy kiderítsük, mit is rejt az a készítmény, ami elcsábította a szemünket, vagy ha még kóstoló is volt belőle, az ízlelőbimbóinkat. Nem akarok kiábrándítani senkit, de nem sok jóval kecsegtetnek ezek a leírások. Még a legjobb pástétomok is hemzsegnek az ízfokozóktól, és a bűvös E-számoktól, melyeknek minden alkalommal utána kellene olvasni, hogy mit jelentenek. A leleményesebbek a legkárosabbakat kiírják egy noteszlapra, ahogy én is tettem, beteszik a táskájukba és legalább azokat próbálják elkerülni. De ha lehetne, jó lenne mindet kihagyni.
Nos, májkrémkedvelők figyelem, ma elkészítjük a legtermészetesebb, káros anyagoktól mentes, ámde nagyon ízletes pástétomunkat.
Igaz, hogy nem túl gyors az elkészítése, de előre is lehet dolgozni, nem kell mindent egy napon elkészíteni, és akkor nem olyan megterhelő. Az evéssel egyébként is várni kell egy fél napot legalább, míg az egész megdermed, kenhetővé válik.
Szóval beszerzendő 1 kilógramm libaháj, jól olvasta mindenki, ezt csomagolva szupermarketben árulják, vagy aki szerencsés helyzetben van, és tud szerezni frisset, az még jobb. Ha olyan libahájat kapunk, amin a bőr is rajta van, akkor két legyet ütünk egy csapásra, mert libatepertő is lesz belőle melléktermékként, ami mostanában eléggé felkapott lett, mert rájöttek, hogy milyen egészséges. Beszélgettünk is idősebb rokonokkal erről, hogy bár mindig panaszkodtak, milyen rosszul éltek annak idején, azért libamáj mindig volt az asztalon a vágott libából, gondoljunk bele, az most aranyárban van:)
A libahájat tehát egy nagy lábosban feltesszük a tűzre, lassú lángon főzni kezdjük, így szépen lassan kioldódik a zsírja. Így kapunk egy csupor csuda finom libazsírt. Ha készen veszünk libazsírt a boltban, nemrég néztem, az is tartalmaz valamilyen színezéket:( A jó hír, hogy ez volt a legmacerásabb rész, hiszen amellett, hogy eléggé sokáig tart a zsírkészítés, az illata is belengi a lakást.
A kész zsírt állni hagyjuk, így megdermed, a legfinomabb zsíroskenyér lesz belőle lilahagymával. Ha van még kedvünk tovább pepecselni, azonnal készíthetjük belőle a májasunkat.
Íme a recept:
Hozzávalók:
1/2 kg pulykamáj
kb. 1/2 kg libazsír, annyi, hogy a májat ellepje a fazékban.
só
1 nagy marék friss metélőhagyma
pár levél friss bazsalikom
Elkészítés:
A májat nagyobb darabokra szeljük, a zsírban megsütjük, majd egy turmixgéppel teljesen simára pépezzük. A turmixolás előtt egy-két szelet májat vehetünk ki belőle, amit apró darabokra szelünk, és turmixolás után visszadobunk, ettől darabosabb lesz. Még melegen belekeverjük a sót, az apróra szelt metélőhagymát, és bazsalikom leveleket. Amíg teljesen ki nem hűl, néha kevergetni kell, különben a zsír kiül a tetejére. Hűtve tálaljuk, friss kenyérrel, vagy bagettel kiváló. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése