Grillezett cukkini fokhagymás-tejszínes mártással

Ma valami fantasztikusat sikerült kreálnom a konyhában. Legalábbis a családnak nagyon ízlett, remélem nektek is fog. 
A cukkinit nagyon régóta szeretem, minden formában elkészítve. Majdnem olyan favorit, mint a paradicsom. Az olasz konyhának is fontos alapanyaga, jobbnál jobb ételeik készülnek cukkiniből. Tészták, rakottak, lepények, köretek. Most amúgy is sláger termék, ha valami zöldre vágyik az ember, könnyen beszerezhető. Rántott cukkininek indultak ezek a kistermetű zöldségek a hűtőmben, aztán arra gondoltam, hogy valami kevésbé zsíros megoldást is el tudnék képzelni. A grillezés nem csak nyáron dívik, nagyon egészséges ételkészítési forma, és az ember ki tudja használni kreativitását, valami finom szósz készítése közben. 
Olyannyira jól sikerült ez a mai ebéd, hogy az egyéves kisfiam nem győzte kivárni, míg a serpenyőből kivéve ehető hőmérsékletűre hűtöm neki a cukkini darabkákat. 
Köretnek én sütőben, héjában sült krumplit ajánlok hozzá, elképesztően finom:)


Hozzávalók (2 személyre):
2 kisebb cukkini
olívaolaj, só
1 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 kk csilipor, vagy csípős paprikapor
1 karika citrom
4 szem közepes burgonya

Elkészítés:
A cukkiniket megmossuk, levágjuk a két végét, és héjastól felszeleteljük kb. fél centi vastag karikákra. Egy serpenyő alját megkenünk vékonyan olívaolajjal, rátesszük a cukkiniket és lassú tűzön megpirítjuk mindkét oldalát. Az egyik oldalát sózzuk is meg mielőtt átfordítjuk.
Az öntethez forrósítsunk fel szintén olívaolajat, dobjuk bele a zúzott fokhagymát, kevés pirulás után a tejszínnel nyakon öntjük. Majd sózzuk, végül beleszórjuk a csiliport. Egyet rottyan, és már készen is van. Kicsit hagyjuk hűlni, de nem teljesen hidegre, csak ne legyen tűzforró, és belenyomjuk a citrom levét. 
Közben a sütőben sülhet a krumpli. 
A tányéron a cukkiniket nyakon öntjük a szósszal, mellé sült krumplit szolgálunk fel. Fenséges:)

Megjegyzések