Császárhús zöldségágyon kukoricás árpagyönggyel

Ismét egy magyaros étel, finom zöldségágyon sütve, hogy kompenzáljuk egy kicsit a császárhús kalóriatartalmát. A kukorica az egyik kedvencem salátákba, köretekbe keverve, de önmagában is kiváló. Az árpagyöngy egyre elterjedtebb a modern konyhát kedvelők körében, én e nemes köretnek valóval, vagy levesbetéttel szintén Angliában találkoztam először. A rizshez hasonló, főzési módja a barna rizsének felel meg, tehát háromszoros vízben főzzük, szemei azonban nagyobbak, mint a rizsszemek, és csak úgy roppannak a fogaink alatt, mintha zselégolyókat rágnánk. Nagyon kellemes a textúrája, ha jól van elkészítve, és tényleg kiválóan alkalmas bármely ételben a rizs helyettesítésére is. Például a rakottasokban fantasztikus élmény. Nem is ragozom tovább, nekem nagyon bejön, és már szinte mindenhol kapható, a nagyobb bevásárlóközpontokban is, megfizethető áron. 
A mai zöldségek még mindig a telet idézik, bár nagyon szeretnék már friss salátaágyakról írni, de még nem jött el az ideje. 
Íme a recept:


Hozzávalók:
0,5 kg császárhús, bőrös
25 deka brokkoli
25 deka karfiol
15 deka gomba
20 deka árpagyöngy
20 deka kukorica, én mirelitből készítem, sokkal egészségesebb, mint a sós lében pácolt üveges, vagy dobozos
só, csili paprikapor
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A császárhúst megmossuk, ujjnyi vastagra szeleteljük, kb 4-5 szelet lesz belőle, majd besózzuk mindkét oldalát, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk mindkét oldalát. Ne süljön meg teljesen. A zöldségeket megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk, és egy tűzálló tál aljába tesszük. rátesszük a szelet húsokat, megszórjuk a csili porral, és zúzott fokhagymával. 200 fokos sütőbe toljuk, és készre sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Az árpagyöngyöt célszerű időben feltenni főni, mert ugyanúgy, mint a barna rizs, hosszú főzési időt igényel. Háromszoros vízben egy kis sóval és étolajjal elkezdjük időnkénti kevergetés mellett főzni. Mikor már majdnem kész, csak egy ujjnyi folyadék van a tetején, beletesszük a kukoricát, és készre főzzük. Jó étvágyat hozzá. 

Megjegyzések