Ismét angol sütirecept következik, ahogy ígértem, van belőle még. A sütik igazán ízletesek, hihetetlenül egyszerű az elkészítésük, és megint csak azt kell mondanom, hogy nagyon egészségesek is tudnak lenni kicsit átalakítva. Ha például a morzsás süti morzsáját nem fehér lisztből, hanem keverve fehér és teljes kiőrlésűből készítjük, máris tettünk valamit az egészségünk érdekében. A morzsa alatt található gyümölcsről nem is beszélve. Mivel most az alma szezonja van, én almából készítettem, de igazából bármilyen kemény gyümölcsből elkészíthető. Az eredeti rebarbarából készül, de nagyon finom barackkal, körtével, szilvával és ezek kombinációival is.
Egy kis biológia: nagyon fontos tudni, aki teljes kiőrlésű termékekkel főz, hogy soha ne keverjünk teljes őrlésű gabonát finomított cukorral, vagy lekvárral. Nemrég olvastam, hogy ebben a párosításban többet ártunk, mint használunk, hiszen a teljes kiőrlésű gabona "kisöpri" az emésztőrendszert, így nagyobb teret adva a finomított cukrok felszívódásának, amelyek aztán nagyobb kárt tudnak okozni a szervezetben. Használjunk ez esetben barna cukrot, finomítatlan nádcukrot, juharszirupot, bár annak eléggé eltérő íze van a normál cukorhoz képest, és nem is minden esetben használható, illetve a nagyon elvetemültek használhatnak "stevia"-t is, a modern kor édesítőszerét. Erről majd egy későbbi bejegyzésben írok.
Visszatérve a morzsás sütire, a világ legegyszerűbben elkészíthető édessége, és nagyon nagyon finom.
Lássuk:
Hozzávalók:
1 kg kemény gyümölcs, ez esetben alma
25 dkg liszt, én felesben javaslom fehér és teljes kiőrlésű búzalisztet
5 dkg barna cukor
ha van otthon zúzott dió, (sótlan)mogyoró, vagy mandula (opcionális)
10 dkg lágy margarin
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
Egy tűzálló tepsi alját vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, hogy a gyümölcs ne tapadjon le. Rápakoljuk a gyümölcsöt, az almát felszeletelve, majd egy edényben elmorzsoljuk a lisztet a puha margarinnal. Legegyszerűbb, ha a tenyerünkkel morzsoljuk a margarint, mindig egy kevés lisztet hozzáadja, nem gyúrjuk! Apró pici morzsásnak kell lennie a végére. Ha készen van, belemorzsoljuk a cukrot és a diót, mandulát, vagy ami van, és a gyümölcsök tetejére szórjuk. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szép barna lesz a teteje. Adhatunk hozzá a végén híg vaníliaszószt, amit én pudingporból készítek, de hat deci tejjel, hogy hígabb legyen.
Jó étvágyat hozzá, és mindenkinek kellemes étterem látogatást Torkos Csütörtök alkalmából:)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése