Ismét olaszul főzünk, hogy ne hanyagoljam el a kedvenc konyhám, és ezúttal egy nagyon finom szardíniai ételkülönlegességgel szeretnék szolgálni. A receptet akkor szereztem, mikor nászúton jártunk Olaszországban, egy nagyon hangulatos, zsúfolt, minden jóval teli firenzei tavernában.
Borzasztó hosszú volt az utazás ezen az úton, hiszen majd mindennap útra keltünk egy másik városba, de megérte, mert a történelmi és társadalmi élményeken túl a legnagyobb gasztro kalandozást jelentette számomra eddig. Akkor ettem először életemben igazi minestrone levest. Persze megpróbáltam én szakácskönyv alapján már korábban is elkészíteni, de az csak nem olyan, mint az igazi. A pizzákról nem is beszélve. Nagyon ritkán lehet itthon olyan finom pizzát kifogni, mint amilyet ők készítenek, ha egyáltalán lehet. Azt azért még le kell írnom, hogy a legfinomabb pizzát nem ezen az úton ettem, hanem pár héttel korábban, a lánybúcsú alkalmával, mikor is történt, hogy Horvátországból hazafelé jövet betértünk Triesztbe :) egyet pizzázni. Sajnos nem tudom már az étterem nevét, ahol azt a fantasztikus pizzát ettük, de eddig az a Nr. 1. Trieszt főutcáján van valahol.
Visszatérve a jelenbe, a mai recept egy igazán finom paradicsomos őrület. Az eredeti nem tricolor tésztával készül, hanem Tagliatellével, de így szerintem még finomabb. A lelke az a szicíliai kolbász, amit itthon nem tudom, hol lehetne beszerezni, de az a lényeg, hogy nagyon gyenge fűszerezésű, és nem füstölt, már majdnem édes kolbász kell hozzá.
A recept a következő:
Hozzávalók:
3 evőkanál olíva olaj
1 kis fej hagyma, felaprítva
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 darab "az a bizonyos" édes, olasz kolbász
só, őrölt bors
3 bazsalikomlevél, apróra vágva
3-4 friss paradicsom, vagy egy konzerv hámozott paradicsom darabokra vágva
1/2 csésze sajt, eredetileg pecorino, de bármilyen finom, kemény sajt megteszi
1 csomag tricolor tészta
Egy edényben felforrósítjuk az olíva olajat, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és kolbászt. Öt percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a bazsalikomot és a paradicsomot. 10 perc alatt összefőzzük, és a frissen kifőtt tésztával, melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése