Durva napokon vagyunk túl, kis Bencém nagyon beteg volt, nem is volt időm egy percre sem gép elé ülni. A mai napon már sikerült egy gyors ebédet főzni, igaz végig a karomon ült, így azt mondhatom, elég gyors, és egyszerű fogásról van szó, ráadásul a kedvencem, paradicsomleves olaszosan.
Ha étterembe megyek, és paradicsomleves szerepel az étlapon, mindig megkívánom, és azt kérek. A gond csak az, hogy a legtöbb helyen igazi agyoncukrozott paradicsomlevest lehet kapni. Ez egyrészt egészségtelen, másrészt elveszi a paradicsom igazi finom ízét.
Én amennyiben paradicsomos ételt készítek, és nincs finom, érett, nyers paradicsom, (vagy van, de méregdrága ilyenkor télvíz idején) a sűrített paradicsomok helyett általában a passata-t használom. Azok közül is azt, amelyikben semmi más nincs, csak 100% paradicsom, esetleg nagyon kevés tengeri só, és kímélő eljárással készül. Nem reklámozom, melyikeket szoktam venni, több is van ilyen.
Visszatérve a levesre, mivel mindig is a kedvenceim közé tartozott, és úgy tini korom körül elkezdtem vonzódni az egészséges táplálkozáshoz, sok próbálkozás után kikísérleteztem a számomra ideális paradicsomlevest.
Íme a recept:
Hozzávalók (kb. 4-6 személyre):
1 üveg (750ml) passata, vagy 1 liter 100%-os paradicsomlé, házi a legfinomabb
Idény szerint érett, lédús paradicsom, legjobb a pici cseresznye paradicsom
1-2 evőkanál Olívaolaj
1-2 evőkanál vaj (nem margarin)
1-2 evőkanál liszt, vagy zabpehelyliszt
só, kevés cukor vagy barnacukor
2-3 friss bazsalikomlevél, vagy ha nincs szárított is jó
1-2 újhagymaszár, én csak a zöldjét teszem bele
Elkészítés:
Az olívaolajat a vajjal megmelegítjük, rádobjuk a lisztet, és megpirítjuk. (Mivel a zabpehelyliszt nem olcsó, a legegyszerűbb, ha egész zabpelyhet veszünk, legjobb a teljes kiőrlésű, ezt fillérekért lehet kapni, és otthoni kávédarálóban megőröljük)
A rántásra ráöntjük a passatat, hogy ne legyen túl sűrű, ízlés szerint vízzel higítjuk, kb. ugyanannyi víz mehet rá, mint a paradicsom. Majd beledobjuk a felszeletelt nyers paradicsomot, de hangsúlyozom, anélkül is nagyon finom. Sózzuk, kevés cukrot teszünk hozzá, ezt is ízlés szerint, én van, amikor egyáltalán nem teszek bele, de 1-2 kisaknállal mindenképpen elég.
Mikor forrni kezd, hozzádobjuk a karikákra szelt újhagymaszárat is, valamint a bazsalikomleveleket, vagy fűszert, ha nincs friss. A friss leveleket lehet kis darabokra tépve is beletenni, ha valaki nem szereti megenni, csak az íze miatt főzi bele, akkor pedig egészben, és mikor megfőtt, vegyük ki.
Levesbetét nem szükséges, a legjobb hozzá olívaolajjal megkent, sütőben pirított (esetleg fokhagymás) kenyérke.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése