Egy igazi ínyenc falat brokkoliból

Elérkezett a hétvége, valami finomságra vágyik ilyenkor az ember. Nem is olyan régen találtam ki az alábbi brokkolis finomságot. Vendégek jöttek, gyorsan kellett valamit összeütni, és hát ez lett belőle. Nem túl fogyókúrás, azt előrebocsátom, viszont annál finomabb. 
A brokkolit pár éve szerettem meg, ha jól rémlik, azt is Angliában. A szigetországban nagyon sokat fogyasztanak belőle, általában köretként a különböző sültekhez. A pároláson kívül azonban ezerféle készítési módja létezik. Az egyik kedvencem a serpenyőben, sóval, borssal, szerecsendióval és fokhagymával pirított brokkoli, ez a pár  fontos fűszer ugyanis az alap, amit a brokkoli nagyon kedvel, és isteni íze lesz tőle. Aztán a hamisítatlan brokkolikrém leves, erről majd egy másik bejegyzésben, vagy a tejszínes brokkoli, esetleg brokkolis pite, stb. 
Na de térjünk vissza a mai menühöz, a kolbászos-brokkolihoz tejszínes mártásban, farfalle tésztával. Tejet tejszínt tejérzékenyek nyugodtan helyettesíthetik zabtejjel, vagy zabtejszínnel.


Hozzávalók:
1 fej, kb. fél kiló brokkoli
1 fej hagyma, vagy lilahagyma
1 evőkanál olaj vagy olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
10-15 centi hosszú házikolbász, vagy parasztkolbász
1 dl tejszín, (tejérzékenyeknél zabtejszín, ez valami csoda)
1 púpos evőkanál zabpehelyliszt
só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk az apró, kb. 1 cm-es darabokra vágott brokkolit és a zúzott fokhagymát. Megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy deci vízzel, vagy zöldségalaplével, ha éppen van. Ha vízzel öntjük fel, dobjuk bele egy nagyon kevés vegetát. Fedő alatt megpároljuk, majd beledobjuk a szintén brokkoli nagyságúra vágott kolbászt. Addig főzzük, most már fedő nélkül, hogy a kolbász piros leve megszínesítse az étel levét, majd csomómentesen elkeverjük a zabpehelylisztet a tejszínnel, (ezt egyébként sokkal könnyebb, mint a sima lisztet, nem csomósodik annyira) majd a keverékkel leöntjük a brokkolit. Teszünk bele egy csipet szerecsendiót, ne túl sokat, mert erős az íze, hagyjuk pár percig forrni, míg a leve kicsit besűrűsödik, és készen van. Farfalle tésztával tálaljuk. 
Jó étvágyat.




Megjegyzések