Az év második napja. Valami könnyűt!

Elérkezett az év második napja, és azt gondolom, sokunk vágyik már valami könnyű ételre az ünnepi "megpróbáltatások" után. Ebből kiindulva elővettem egy válogatás könyvet, melyet a Good Food magazinban megjelent saláta receptekből állítottak össze. Szeretem a Good Food magazint, még akkor olvastam, mikor Angliában laktunk, általában a szakma "krémje" szerepel benne. 

Szóval olvasgattam a salátarecepteket, az év ez időszakában azonban nem túl sok lehetőségünk adódik salátát készíteni az alapanyagokat tekintve, gondoltam én. Meglepődve vettem észre, hogy jobbnál jobb téli salátareceptek szerepelnek benne, elérhető alapanyagokból, és nem utolsósorban elérhető áron. 
Egy meleg, olaszos salátát választottam ki, mégiscsak legyen átmenet a nagy kajálások és a madáradagnyi saláták között, kicsit átalakítottam, de így is fantasztikusan finom lett. A férjem első reakciója úgy hangzott: "mi ez? paprikás krumpli olaszosan?" Aztán az első falat után már nem volt kérdés, hogy ez bizony nem paprikás krumpli.:-)

Íme a recept, és egy kép az elkészült alkotásról. 


Hozzávalók (2 személyre):
1 evőkanál olívaolaj
0,5 kg apró burgonya
0,5 liter zöldségleves alaplé (én bio vegetát használtam)
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál passata (olasz sűrített paradicsom)
125 gramm (1 zacskó) mozzarella sajt
1-2 evőkanál tört sótlan mogyoró
egy maroknyi bazsalikomlevél apró darabokra tépve

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, és a zúzott fokhagymával együtt az olívaolajon egy-két percig pirítjuk. Felöntjük a zöldségalaplével, és lassú tűzön 20 percig fedő nélkül főzzük. Azután nagy lángon addig főzzük, míg elfő a leve, és csak 1-2 evőkanál sűrű massza marad a krumpli alatt, kb. 10 perc alatt meg is van, utána rádobjuk a paradicsomot, kicsit főzzük vele, majd a mozzarellát, bazsalikomot, és a mogyorót. Összerottyan, és mikor a sajt már olvadni  kezd, mint a képen, akkor készen van. Frissen tálaljuk. Nagyon finom, könnyű étel. 
A sajt és mogyoró előtt vettem ki Bencének is belőle, mert azokat még nem eheti, neki is nagyon ízlett. 
Jó étvágyat hozzá. 

Megjegyzések