2011 első napja, Újév

Újév, az év első napja. Sokan nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a napnak. Tele vagyunk babonákkal, mit együnk, hogy szerencsénk legyen, mit ne együnk, hogy elkerüljük a balszerencsét az év során. Véget nem érve lehetne sorolni a mai napra vonatkozó hiedelmeket. 
Tulajdonképpen fogalmam sincs, hogy pulykát lehet-e enni újév napján, hát mi ezt tettük. Szimpla sütőben sült pulyka volt az újévi ebéd, jó fokhagymásan, rizskörettel, nem vittük túlzásba, úgyis sokat ettünk az elmúlt hetek során. Nem is írnék ma erről az ebédről, bár nagyon finomra sikeredett, de egyszerűsége folytán szót nem érdemel ebben a blogban. Na nem mintha túl bonyolult ételekkel szeretnék traktálni bárkit, de ez azért mégiscsak túl hétköznapi. 

Amiről viszont szívesen írnék, az a család karácsonyi ajándéka, egy Bosch konyhai robotgép, amely azóta elnyerte a legmegtisztelőbb helyet a konyhában. Nem csak kever, dagaszt, aprít, de turmixol és húst is darál. Nem tudom, ki milyen robotgéppel dolgozik, igazából mindigy is a végeredményt illetően, (volt idő, mikor én is egy fakanállal álltam neki süteményt sütni, és mégis sikerült) na de a befektetett energia nem mindegy. Nagyban meg tudja könnyíteni az ember dolgát egy ilyen kis masina. Szilveszter napján a főzés mellett úgy összedobtam vele egy nagyon finom piskótát, hogy csak néha néha néztem rá és adagoltam a hozzávalókat. Majd bedobtam a sütőbe és már készen is volt. 

Újévi jókívánságaim mellett álljon itt most akkor Anyukám piskóta receptje, amely amellett, hogy finom, nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető, és nem utolsósorban minimális az elkoszított edények száma:

Hozzávalók:
6 tojás
32 dkg cukor
24 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
kevés víz

Elkészítés:
A tojásfehérjéket egy kis jeges vízzel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat, majd vagy a legalacsonyabb fokozaton kézi habverővel, vagy kézzel óvatosan hozzákeverjük a lisztet és sütőport. Kivajazott, lisztezett tepsiben vagy tortaformában sütjük, 5 percig 180 fokon, majd 25-30 percig 150 fokon, tűpróbával ellenőrizzük, illetve ha már jó, a tészta elválik a tepsi falától.
Én baracklekvárral és barackdarabokkal ízesítettem. Nagyon finom. Jó étvágyat mindenkinek.




Megjegyzések